1

1

niedziela, 19 czerwca 2016

Jedzonko swiatowej slawy :) czyli sztuka na widelcu.

Bez obawy...nie biore sie na spektakularne gotowanie.
Ja juz gotuje spaktakularnie :)  :)  :)

Nawiedzilam jeden z najznakomitszych (kazdy tak o sobie mowi :)) Instytutow kulinarnych w USA. Czemu instytut to nie wiem, ale tez nie szkolka o gotowaniu. Zreszta moze i szkolka, w sumie co ja wiem o ksztalceniu sie w gotowaniu?
Programow kulinarnych z rzucajacymi garnkami i inwektywami szefami nie ogladam. 

The Culinary Institute of America in Hyde Park. 
Pieknie polozony, z widokiem na Doline Hudsonu, w odkupinych od jezuitow budynkach budzi zachwyt.


   


Tront z fontanna przed wejsciem do glownego budynku.


Ale najlepsze krylo sie w wazonach:



Wiesc niesie, ze owoce sa uzywane w kuchni :)




 A to dla odmiany rabaty z ziolami. Tez do kuchni :)

Ale prawdziwa przyjemnosc, rozkosz dla podniebienia oferuja restauracje. 
Oczywiscie dla mlodych adeptow sztuki kulinarnej to poligon. Dla mnie to byla rozkosz dla zmyslow. Piekny wystroj, pieknie podanie, pieknie przyrzadzone i nade wszystko pyszne.



Dla tej tarty truskawkowej z czekolada warto zyc:)



I na koniec sztuka. Prawie kulinarna. Taaakkaa ryyybbbbaaa.

Kto odgadnie, czego uzyto do stworzenia tego dziela?



6 komentarzy:

  1. Miejsce bardzo ciekawe...
    Ależ ta ryba piękna :-)
    Tartę nie jestem w stanie ocenić :-)))
    Pozdrawiam poniedziałkowo !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze starych sztućców? Zazdroszczę ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie widelce, noże i łyżki;) ciekawe miejsce - urzekły mnie te rabaty z ziołami...boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Miejsce bardzo klimatyczne, więc nie dziwię się, że i zadbać o prozę, czyli żołądek też potrafią!

    OdpowiedzUsuń