Nie wiem, co sie stalo, ze nie idzie wprost z YT, zatem link
A risotto z kurczakiem i pieczarkami robie tak:
Potrzebujesz tez około litra bulionu i specjalny ryz do risotto arborio, chciaz jakby się uparl ze zwykłym z "Biedronki" tez wyjdzie dobry (próbowałam :)), ten jest po prostu dłuższy.
Rozgrzewasz pol kostki masla i troche oliwy i wrzucasz ryz wg uznania, smażysz go ok. 4 minuyt i zalewasz pol kieliszkiem białego wina i czekasz żeby to wino wyparowalo. I stopniowo podlewasz ryz bulionem. Musisz mieszac caly czas.
Jak ryz będzie gotowy, dorzucasz kurczaka i pieczarki (mogą być warzywa, albo cokolwiek innego ci się spodoba) i mieszasz to razem, jeszcze chwile gotując.
Jak przystalo na Włochów, można posypac parmezanem.
Lubię dania jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za ten post! Uświadomiłaś mi, że trzeba zrobić jakiś obiad ;)
OdpowiedzUsuńDotarły do mnie 2 karteczki chicagowskie :) i jedna od Gosi z Sanoka, Dziękuję :)
Pozdrawiam
Niebieskości
Gosia z Sanoka to postcrossingowe odkrycie:)
UsuńWorek z chicagowskimi sie rozwiazal...
Uwielbiam risotto. Jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńdaj znac, jak wyszlo :)
UsuńCałkiem, całkiem :)
Usuń