1

1

piątek, 20 września 2013

You are awesome! I wspomnienie wloskich wakacji:)

Od corki mojej:


Nie wiem, co sie stalo, ze nie idzie wprost z YT, zatem link



A risotto z kurczakiem i pieczarkami robie tak:

Kurczaka kroisz w paski, kostki, co ci pasuje i podsmazasz, dodajesz pieczarki i podsmazasz razem.



Potrzebujesz tez około litra bulionu i specjalny ryz do risotto arborio, chciaz jakby się uparl ze zwykłym z "Biedronki" tez wyjdzie dobry (próbowałam :)), ten jest po prostu dłuższy.
Rozgrzewasz pol kostki masla i troche oliwy i wrzucasz ryz wg uznania, smażysz go ok. 4 minuyt i zalewasz pol kieliszkiem białego wina i czekasz żeby to wino wyparowalo. I stopniowo podlewasz ryz bulionem. Musisz mieszac caly czas.



 Jak ryz będzie gotowy, dorzucasz kurczaka i pieczarki (mogą być warzywa, albo cokolwiek innego ci się spodoba) i mieszasz to razem, jeszcze chwile gotując.
Jak przystalo na Włochów, można posypac parmezanem.

Jedyny haczyk, to cierpliowsc  do stania nad garczkiem i mieszania tego ryzu, ale warto!




6 komentarzy:

  1. Lubię dania jednogarnkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci za ten post! Uświadomiłaś mi, że trzeba zrobić jakiś obiad ;)
    Dotarły do mnie 2 karteczki chicagowskie :) i jedna od Gosi z Sanoka, Dziękuję :)
    Pozdrawiam
    Niebieskości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia z Sanoka to postcrossingowe odkrycie:)
      Worek z chicagowskimi sie rozwiazal...

      Usuń
  3. Uwielbiam risotto. Jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń