1

1

poniedziałek, 12 maja 2014

Parmesan shrimp pasta czyli makaron z krewetkami.

Dawno nie bylo o jedzeniu...
Ato danie i proste, i pyszne, az wysmienite:)


5 lyzek oliwy,
5 zabkow czosnku (duze, gdy ktos lubi czasnek, male, w odwrotnym przypadku),
1/2 lyzeczki tymianku,
lemon pepper, ale dalam lyzke soku z cytryny i tez mi smakowalo,
1/2 cup bialego wina (dalam pinot grigio, bo to akurat mam na "warsztacie"),
24 duze, obrane ugotowane krewetki (cooked shrimp), mozna wiecej, nic sie nie dzieje z nadmiaru,
sol, pieprz do smaku i tarty parmezan do posypania.




400g makaronu - zalecaja kokardki, ale wzielam angel hair i bylo pyszne. 
Proponuje jednak mniej makaronu albo po prostu ten typ pochlanal caly sos:)
Makaron nalezy wczesniej ugotowac i niech sobie ocieka na sitku czy tam innym cedzaku albo lyzce durszlakowej, o ktorej pisal Pan M. Bialoszewski (to w nawiazaniu do matur w Polsce:))

Oliwe rozgrzewamy i wrzucamy czosnek, po 1 min krewetki, tymianek, sok z cytryny, sol, pieprz do smaku, wino i calosc mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy prze 2 min. Gotowe.
Mozna makaron wrzucuc na talerz, polac sosem, ale osobiscie wrzucam makaron do sosu na patelni, mieszam, a potem to wszystko do duzej miski i na stol.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz