1

1

środa, 19 października 2011

Kuchnia z pogranicza smakow...

Harfy Eola i schab kreola.
Tak mi sie rymnelo:)

Ponoc ten pomysl kulinarny pochodzi ze zderzenia smakow: hiszpanskiego, francuskiego i indianskiego. Jest zatem czystym produktem amerykanskim:) Proscizna warta posmakowania.


Creole pork chops 
(schab po kreolsku)

1/4 cup maki,
sol, pieprz,
6 porcji schabu, moze byc z koscia (preferowany),
2 lyzki oleju,
3/4 cup posiekanej cebuli,
2 lodyzki selera naciowego, pokrojone w plasterki,
1/2 zielonej papryki, pokrojenej w plasterki,
2 zabki czosnku, posiekac,
2 lyzeczki masla,
2 cup wywaru rosolowego,
1 lyzeczka swiezej pietruszki, posiekac,
1 cup pieczarek, posiekac,
4 pomidory, pokroic na czastki,
3 lyzki przeciru pomidorowego,
lisc laurowy.

Przygotowanie:
Make wymieszac z sola i pieprzem i sponiewierac w tym schab. Podsmazyc w oleju na patelni. 

Roztopic maslo na patelni i wrzucic don cebule, seler i papryke. Poddusic do miekkosci, wlac wywar i dodac czosnek, pietruszke, pieczarki, pomidory, przecier pomidorowy i lisc laurowy. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc grzanie, przykryc i dusic przez kolejne 20 min. Po tym czasie dolozyc schab, przykryc i dusic dalej przez 45 min.  Mieszajac od czasu do czasu. 
Na koniec mozna chwilke odparowac i gotowe. Swietne z ryzem.
Przypomna troszke kurczaka al'a cacciatore.

A jesli ktos miesnym nie jest to moze jarzynki.
Lekkie, latwe i przyjemne.

1 lyzka oleju, marchewka w paseczki, cukinia w plasterki, papryka w paski, grzyby, cebula, moze byc szczypiorek nawet, sos sojowy, czosnek w proszku dla chetnych albo cos innego do smaku.

Na oleju podsmazyc marchewke, potem kolejno dodawac pozostale skladniki. Kazdemu poswiecic minute uwagi, nie dluzej, bo rozmiekkna i w efekcie zrobi sie ciapka.
Na koniec dodac sos sojowy i podawac natychmiast. Moze byc z ryzem. Moze byc solo. Super.


Mozna dodac podsmazone plasterki kielbasy. W sumie warzywa moga byc baza dla jakiejs miesnej wersji. Albo dodatkiem do pieczeni.

I deserek. Rodem z  poludnia. Butternut (to rodzaj squasha) na slodko.
Przekroic dziada-ostroznie, bo twardy. Wyrzucic gniazda nasienne, dolozyc platki masla, posypac cynamonem i na 10 min do mikrofali. Na dluzej do pieca, jakies 20-30 min.
Dzisiaj dodalam jeszcze miodu. W koncu to deser. Mozna butternut'a tez polac syropem klonowym.




Mniamniuskie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz