1

1

sobota, 27 sierpnia 2011

Cukinie oddam za free.


W tym roku przebojem mojego warzywniaka sa cukinie. Rosna jak oszalale.
Pomidory wyszly slabo. Nie wiem, czy bylo im goraca tego lata czy wrecz przeciwnie – mokro? A moze po prostu smutno?




Na urodzaj i przetworstwo cukiniowe brakuje juz pomyslow.
Nuda wieje cukinia na kanapce, grilowana, panierowana.

Zatem skok do wypiekow z dodatkiem cukini. 
Chlebek cukiniowy. Nie powalil mnie na kolana. 
Ciasto z cukinia w tle natomist tak. Jest pyszne.


 Zucchini bread
chlebek cukiniowy


1 cup cukru,
1/2 cup oleju,
2 jajka,
1/2 lyzeczki wanilii,
1 cup cukini startej na grubych oczkach tarki,
1 1/2 cup maki,
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia,
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej,
1/4 lyzeczki soli,
1/4 lyzeczki galki muszkatulowej,
1/4 lyzeczki gozdzikow mielonych.


Cukier, olej, jajka i wanilie wymieszac w misce.
W drugiej misce wmieszac ze soba wszystkie "suche" . Polaczyc z "mokrymi", dolozyc cukinie, lekko wymieszac. 


Piec w temp 175 C, 60- 75 minut w piernikowej foremce.


W amerykanskim ujeciu tego typu chlebki sa traktowane wlasnie jak chlebki. Zadne tam ciasto. Zatem cukiniowy chlebek moze byc dodatkiem do zup, podstawa do sniadania czy uzupelnieniem kolacji.
Choc ma smak  "okolopiernikowy" dla mnie kloci sie z pojeciem ciasta. W koncu to chleb.




Zucchini Chocolate cake
cukiniowe ciasto czekoladowe


1/2 cup masla/ margaryny,
1/2 cup oleju,
1 3/4 cup cukru,
1 lyzeczka wanilii,
1/2 cup kwasnego mleka*,
2 1/2 cup maki,
1/3 cup kakao,
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka sody oczyszczonej,
1/2 lyzeczki cynamonu,
1/2 lyzeczki gozdzikow mielonych,
2 cup cukini, posiekanej,ze skorka,
1/3 cup czekoladowych chips.


* kwasne mleko latwe w ykonaniu: do 1/2 cup mleka wlac lyzeczke soku z cutryny ALBO octu. Odczekac chwilke, skwasni sie niemalze natychniast. I gotowe:))


Maslo, olej, cukier polaczyc ze soba, dodac jajka i wanilie oraz kwasne mleko. Wymieszac. 


Pozostale "suche" skladniki wymieszac ze soba. Polaczyc z "mokrymi". Dodac cukinie.
wylozyc na foremke (9 X 12 X 2"). Na wierzchu osypac czekoladowymi chips.
Piec w temp. 170 C 40 - 45 min.

 Mozna to ciasto mrozic, bez uszczerbku na jego jakosci.





Jesli nie bede musiala sie ewakuowac albo mnie nie wywieje, albo nie zaleje to poszukam jeszcze cos na cukiniowa oslode :))


3 komentarze:

  1. Te przepisy na pewno mi się przydadzą, tylko na razie muszę odczekać.
    Robiłaś cukinię nadziewaną mięsem z serem żółtym albo twarogiem z cebulką i przyprawami? Albo cukinię duszoną z pomidorami? Pozdrawiam i życzę, żeby Irenka była dla Ciebie łaskawa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie wyprobuje Te przepisy, sa jakies proporcje czy raczej spontan?

    a Irenka wymieka, zakonczy sie pewnie wiaterkiem...

    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię to "na oko". Oczywiście cukinię z farszem trzeba poddusić albo podpiec.

    OdpowiedzUsuń