Sliwka w czekoladzie
5 jaj,
1 niepełna szklanka cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania gdy piana zaczyna sztywnieć dodajemy cukier i dalej ubijamy na wysokich obrotach na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy na małych obrotach do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy przez sito. Przesiane składniki dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej i mieszamy już tylko łyżką, powoli, powinne tworzyć się pęcherze powietrza. Masę wylewamy na prostokątna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180'C . Biszkopt wyciągamy i niech stygnie. Gdy ostygnie nasączamy.
Krem:
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki maki pszennej,
1 budyń śmietankowy.
Z podanych składników gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z kostką miękkiego masła. Krem należy wyłożyć na biszkopt.
50 dkg śliwki kalifornijskiej - zalać gorącą wodą na 10 minut, odsączyć i pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na masę budyniową na biszkopcie.
1 tabliczka czekolady mlecznej, pół tabliczki czekolady gorzkiej i pół kostki margaryny - roztopić na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Po rozpuszczeniu polać gęsto śliwki na cieście.
Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz