1

1

sobota, 6 sierpnia 2011

Oslawione ciasto. Brownies.



Ciacho to, obok wszelkiej masci pie, nalezy do najslynniejszych amerykanskich wyrobow.  Czy najsmaczniejszych... tego nie wiem, kwestia  gustow i smakow.
Troszke zakalcowate, ale taki jest jego urok. 


Kakaowe Brownies

1 cup (szkl) cukru, uzywam brazowego, ale smialo moze byc krysztal,
1/2 cup masla, moze byc i margaryna, z maslej jest jednak lepsze,
1 lyzeczka wanilii,
2 jajka,
2/3 cup maki,
1/2 cup kakao,
1/2 cup siekanych orzechow wloskich (osobiscie nie dodaje),
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
odrobina soli, mozna uzyc slone maslo i wtedy sol nie jest koniczna.
Miksujemy cukier z maslem, wanilia i jajkami na jednolita mase. Dodajmy pozostale skladniki. Mieszamy razem i wylewamy na natluszczona foremke. Nie jest ona duzych rozmiarow; 8 X 8 X 2 inches, calkiem maly kwadracik. 
Pieczamy w temperaturze 170C , 30 - 40 minut. Z foremki o podanych wymiarach wychodzi ok. 9 porcji.
W sam raz na deserek. Ciasto to szybko obsycha.
Smialo mozna zrobic polewe czekoladowa. Bedzie wtedy bardziej okazaly. Jak kto lubi. Albo krem z creme cheese'm - rodzaj sera (jak "Filadelfia")

Jeden serdek (250g) miksujemy z sosem czekodadowym. Jak dla mnie zadna rewelacja. Nie jest slodkie, ale sie packa.

Ciasto to znakomicie nadaje sie do foremki muffins' kowej. Wtedy mamy slawetne brownies muffins.Tutaj mozna zastosowac krem z creme cheese'm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz