Czy juz sezon na wegierki?
Ciasto ze sliwkami:
20 dag maki,
10 dag masla,
5 dag cukru,
cukier waniliwy,
lyzeczka proszeku do pieczenia,
dodac 2 zoltka,
2-3 lyzki smietany,
Wszystkie skladniki posieka i zagniesc.
Ciastem wylozyc posmarowana blache i w zapakowac je w piekanik nad 15 min w 340 F. Podpiec na jasny, zloty kolor. Ciasto ma byc suche.
Wyciagnac.
Na ciescie ulozyc sliwki i piane (5 bialek, 20 dag cukru, cukier waniliowy- wiadomo jak: bialka na sztywno, dodac cukry i na sztywno). I zas w piekarnik.
Najpierw na 340F na 10 minut, potem zmiejszyc temp do 320 i piec jeszcze przez 25-30 minut. Piana z wierzchu musi sie podsuszyc.
Gotowe:)
Porcja jest na klasyczna blaszke. Z polowy porcji jest swietny podklad pod pie. Jakiekolwiek, pewnie jablkowe, bo sezon w pelni.
Porcja jest na klasyczna blaszke. Z polowy porcji jest swietny podklad pod pie. Jakiekolwiek, pewnie jablkowe, bo sezon w pelni.
Robiłam coś w podobie:) ostatnio. Wyszło rewelacja i duża blacha pooooszła w ciągu jednego dnia:)
OdpowiedzUsuńRobilam to ciasto za duzych, a jakze, amerykanskich sliwek. Jest pyszne.
OdpowiedzUsuńAle wegierki sa ponad wszystko:))