1

1

poniedziałek, 19 września 2011

Sliwka w kompot i nie tylko...



Czy juz sezon na wegierki?

Ciasto ze sliwkami:

20 dag maki,
10 dag masla,
5 dag cukru,
cukier waniliwy,
lyzeczka proszeku do pieczenia,
dodac 2 zoltka, 
2-3 lyzki smietany, 

Wszystkie skladniki posieka i zagniesc.

Ciastem wylozyc posmarowana blache i w zapakowac je w piekanik nad 15 min w 340 F.  Podpiec na jasny, zloty kolor. Ciasto ma byc suche. 
Wyciagnac.

Na ciescie ulozyc sliwki i piane (5 bialek, 20 dag cukru, cukier waniliowy- wiadomo jak: bialka na sztywno, dodac cukry i na sztywno). I zas w piekarnik.   
Najpierw na 340F na 10 minut, potem zmiejszyc temp do 320 i piec jeszcze przez 25-30 minut.  Piana z wierzchu musi sie podsuszyc.



Gotowe:)

Porcja jest na klasyczna blaszke. Z polowy porcji jest swietny podklad pod pie. Jakiekolwiek, pewnie jablkowe, bo sezon w pelni.

2 komentarze:

  1. Robiłam coś w podobie:) ostatnio. Wyszło rewelacja i duża blacha pooooszła w ciągu jednego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam to ciasto za duzych, a jakze, amerykanskich sliwek. Jest pyszne.
    Ale wegierki sa ponad wszystko:))

    OdpowiedzUsuń