Gotowanie takie samo jak wszedzie, ale.. komu by sie chcialo.
Czasem upal daje sie we znaki, czasem lenistwo, a czasem zwykle wyrachowanie.
Nie jest tak, ze sie generalnie nie gotuje. Gotuje, jak wszedzie.
Jednak wiele sklepow, zwlaszcza o charakterze delikatesowym, prowadzi wlasne kuchnie i serwuje smaczne jedzonko. Komu zatem chcialoby sie stac przy garach, w dodatku dla jednej osoby. Dwoch...
Zeby jednak nie bylo, ze sie tak calkiem obijam, plywam, maluje, praze w sloneczku i takie tam.
Ryby inaczej. Super dietetycznie.
Biala ryba w ziolach
1/2 kg ryby,
1 lyzeczka garlic pepper ( po prostu siekam zabek czosnku i dodaje pieprz),
1 lyzeczka bazylii,
1 lyzeczka majeranku,
1 swiezy pomidor, sredniej wielkosci pokrojony w kostke, wcale nie drobniutko, ale jak mnie przycisnie uzywam z puszki pomidory krojone w kostke, nie polecam jednak czesto, bo sie packa.
1 lyzeczka garlic pepper ( po prostu siekam zabek czosnku i dodaje pieprz),
1 lyzeczka bazylii,
1 lyzeczka majeranku,
1 swiezy pomidor, sredniej wielkosci pokrojony w kostke, wcale nie drobniutko, ale jak mnie przycisnie uzywam z puszki pomidory krojone w kostke, nie polecam jednak czesto, bo sie packa.
1/3 cup krojonych czarnych oliwek (daje zielone i tez jest ok, jakie mam pod reka),
1/2 zoltej papryki skrojonej w dlugie cienkie plasterki (daje czerwona, zielona, zalezy co mam),
1 sredniej wielkosci cebula skrojona w talarki,
mielony parmezan do posypania (dla chetnych, osobiscie lubie)
Ziola , czosnek wymieszac ze soba i obsypac ryby.
Na patelnie wlac 3 lzyki wody (dokladnie wody, nic mi sie nie pomylilo) i polozyc rybe.
Warzywa wymieszac ze soba, dodac ziola i posypac rybe.
Patelnie przykryc, podgrzewac 8 - 12 min. TYLKO.
Gotowe.
Podaje to z ryzem, ryba na wierzch i mozna calosc posypac parmezanem.
1/2 zoltej papryki skrojonej w dlugie cienkie plasterki (daje czerwona, zielona, zalezy co mam),
1 sredniej wielkosci cebula skrojona w talarki,
mielony parmezan do posypania (dla chetnych, osobiscie lubie)
Ziola , czosnek wymieszac ze soba i obsypac ryby.
Na patelnie wlac 3 lzyki wody (dokladnie wody, nic mi sie nie pomylilo) i polozyc rybe.
Warzywa wymieszac ze soba, dodac ziola i posypac rybe.
Patelnie przykryc, podgrzewac 8 - 12 min. TYLKO.
Gotowe.
Podaje to z ryzem, ryba na wierzch i mozna calosc posypac parmezanem.
Inny wynalazek, niekoniecznie do ryby. Na slodko.
Marchewka z jablkiem to znak mojego dziecinstwa. I moich dzieci tez. Jakos Gerberk im nie lezal. Czasem wracam do tych smakow, jak mam wene na gotowanie.
Tutaj poznalam wersje marchewki z ananasem. Rownie pyszne.
1 puszka ananasa z puszki (cruchon), odcedzony,
2-3 marchewki, zalezy od wielkosci, starte na tarce.
Chodzi o to by proporcje marchewki i ananasa byly jednakowe.
garsc rodzynek, majonez.
Wszystko wymieszac, gotowe.
Jesli przygotujemy to przed podaniem rodzynki nabiora "ciala" sokiem ananasowym.
Smacznego!
Ciekawe przepisy , ciekawe :-)
OdpowiedzUsuńJasne, a jesli chcesz wiecej takich ciekawych "wynalazkow" to zagladniej tutaj: http://powrotnik.eu/index.php/category/kuchnia/
OdpowiedzUsuńZycze kulinarnych sukcesow:)
Sama zaczynam poznawac meksykanska kuchnie "od kuchni:)"
Zgłodniałam! Idę gotować.
OdpowiedzUsuńDzisiaj od miesiąca miałam dzień pełen relaksu, ze znajomymi na plaży.
Po biegach i branchu leżałam na leżaku i słuchałam opowieści, czasami dowcipów i rozkoszowałam się ciepełkiem. Teraz powróciłam do pracy, przy okazji wpadłam do ciebie.
No i proszę, narobiłaś mi apetytu, więc zabieram się za pichcenie. Mam nadzieję, że posilonej, lepiej będzie się pisało :)
Do następnego
Liliana