Zielony wynalazek, prosto z Meksyku, odkryl go syn a merytorycznie wsparla mnie Magda (Mazda) Meksykanka-Kolezanka z pracy.
Guacamole. Cos jak salsa. Dla tych wszystkich, ktorzy lubia avocado.
2 avocado,
pomidor,
jalapenos (takie male papryczki, ostre)
cebula, nieduza
cilantro ( ziele pietruszka meksykanska zwane, 1/4 peczka)
sok z cytryny,
sol do smaku.
Avocado obrac i rozgniesc na miazge, dodac porojonego w kostke pomidora, posikana drobno cebule, cilantro. Calosc zamieszac. Dodawac pokrojone bardzo drobno jalapenos. Sa ostre wiec ilosc tego skladnika zalezy od preferencji smakowych. Calosc polac sokiem z cytryny i posolic do smaku.
Zajada sie to z chipsami, tostitos.
Guacomole znane jest nie tylko w Meksyku, rozmaite wersje funkcjonuja w calej Ameryce Srodkowej. Na Dominikanie nie dodaja jalapenos, a wiecej pomidorow. W Gwatemalii smaruja tym wynalazkiem chleb. A w USA... osobiscie sie zajadam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz