1

1

czwartek, 22 marca 2012

Guacamole. Normalnie meksyk.


Zielony  wynalazek, prosto z Meksyku, odkryl go syn a merytorycznie wsparla mnie Magda (Mazda) Meksykanka-Kolezanka z pracy.
Guacamole. Cos jak salsa.  Dla tych wszystkich, ktorzy lubia avocado.

2 avocado,
pomidor,
jalapenos (takie  male papryczki, ostre)
cebula, nieduza
cilantro ( ziele pietruszka meksykanska zwane, 1/4 peczka)
sok z cytryny, 
sol do smaku.

Avocado obrac i rozgniesc na miazge, dodac porojonego w kostke pomidora, posikana drobno cebule, cilantro. Calosc zamieszac. Dodawac pokrojone bardzo drobno jalapenos. Sa ostre wiec ilosc tego skladnika zalezy od preferencji smakowych. Calosc polac sokiem z cytryny i posolic do smaku.

Zajada sie to z chipsami, tostitos.



Moze byc tez wersja miksowana. Trzeba jednak pamietac o bardzo, bardzo soczystym pomidorze.


Guacomole znane jest nie tylko w Meksyku, rozmaite wersje funkcjonuja w calej Ameryce Srodkowej. Na Dominikanie nie dodaja jalapenos, a wiecej pomidorow. W Gwatemalii smaruja tym wynalazkiem chleb. A w USA... osobiscie sie zajadam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz