1

1

poniedziałek, 7 maja 2012

Mack&cheese. Wersja super pogladowa

Mac & cheese jest podstawa menu w USA. Ten rodzaj zupy mlecznej, jak czasem zlosliwie nazywam, komponuje sie ze wszystkim. I mozna sie do niego przekonac.

Szybkie, latwe i przyjemne.
Zatem krok po kroku. Bedzie to wersja dla Lewych od kuchni i tych wszystkich, ktorzy nawet wode na herbate przypalaja.

Skladniki:
2 cups makaronu (ziti, kokardki, kolanka - ostatecznie i wstazki czy spagetti, ale taki "sformatowany" ma ciekawsza prezentacje i sie nie ciagnie),
pol kubka mleka,
kilka plasterkow american cheese - wielkie halo-po prostu ser topiny w plasterkach, a jak go nie ma to zwykly smietankowy topiony, 
sol do smaku, ale radze uwazac, bo woda na makaron slona i ser slony - czasem mozna po prostu przesolic.



Ugotowac makaron. Zawsze na opakowaniu jest instrukcja oblugi makaronu. Powinien byc al dente.

W garnku dosyc sporym, takim, by makaron zmiescil sie w nim, podrzac mleko z rozdrobnionymi pasterkami sera. Ser rozpusci sie w mleku tworzac serowy sos. Od wlasnej inwenscji zalezy jego gestosc. Osobiscie nie przepadam za ciezkim sosem, wiec nie daje wiecej niz 5 plasterkow sera. Jesli ktos lubi geste zwiesiny - mozna dodac wiecej o 2-3 plasterki.
Sos nalezy mieszac bo lubi sie przypalic.



To zajmuje doslownie chwile, 2-3 minuty.
A na koniec polaczyc makaron z sosem. Gotowe.

Tak przygotowany mac & cheese jest daniem samym w sobie, jest tez podstawa do ciagu dalszego kulinarnych wyzwan. Mozna dolozyc kawalki kurczaka, np z rozna, mozna dolozyc warzywa, drobno pokrojone surowe, mozna go serwowac w koncu, jako dodatek do miesa, ryb.

Jest jeszcze mikrofalowa wersja sosu - po prostu mleko z serem podgrzewamy w mikrofali  3-4 min, az ser sie rozpusci, a potem mieszamy z serem, wazne jest jednak naczynie - glebsza salaterka, zeby pomiescic makaron.



SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Hmmm... bardzo proste
    i może być bazą do dalszych wyczynów kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokladnie, proscizna, trzeba sie tylko przekonac,ze do tej wersji "zupy mlecznej" pasuje wszystko.
    Smacznego zycze!

    OdpowiedzUsuń