1

1

sobota, 28 maja 2011

Zapomnialam o deserkach...


Na szybko, na zimno, na slodko


Chocolate Peanut Butter Pie

 (Ciasto czekoladowe z maslem orzechowym)
Skladniki:
kremowe maslo orzechowe,
maslo,
krakersy grahamkowe(skruszyc),
budyn waniliowy ,
budyn czekoladowy.,
mleko,
wanilia.
Podgrzac ½ cup masla orzechwego z lyzeczka masla. Wymieszacz 1 i ½ cup pokruszonych krakersow. Schlodzic. Wylozyc na foremke (cos naksztalt tortownicy) i rozporowadzic na spodzie i brzegach do wysokosci 1 cm. Schlodzic. Przygotowac budyn waniliowy z 1/1/2 cups mleka, zagotowac, wymieszac z ¼ cup masla orzechowego. Wylozyc na podklad krakersowy. Schlodzic.
Podobnie postapic z budyniem czekoladowym (1 ½ cup mleka 1lyzeczka wanilii).
Wylozyc na budyn waniliowy. Schlodzic.
Lepsze w smaku przygotowane dzien wczesniej.

Uwaga!
W wydaniu amerykanskim budynie przygotowuje sie na 2 cup mleka, chyba, ze przepis na opakowaniu stanowi inaczej.


Banana Cream Pie
(Ciasto bananowe)

1 ½ cups pokruszonych waniliowych ciastek,
 ½  cup posiekanych orzechow,
1/3/cup masla (5 ½ tyzeczki)stopic,
3 banany pokrojone w plasterki,
3 cups chlodnego mleka,
2 opakowania waniliowego budyniu(INSTAND),
2 ½ cups bitej smietany.

Wymieszac razem ciastka, orzechy i maslo, przelozyc do formy (tortownica) i upiec w temp 325F (160 C) przez 8 minut. Wystudzic. Pokrojonymi bananami przykryc ciasto.
Mleko wlac do duzej miski, dodac budyn, wymieszac. Wylozyc na banany 2 cups budyniu. Pozostaly budyn wymieszac z cup bitej smietany. Polozyc na budyn, na to pozostala bita smietane. Schlodzic co najmniej 3 godz. przed podaniem. I najlepiej nie zostawiac nic na drugi dzien. Robi sie rozpackany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz